image/svg+xml

Politieagent Henricus van den Berg

Verhaal

Politieagent Henricus van den Berg

Plaatje bij verhaal: oet_de_boerschopn_130_zommer_2014-34.jpg

Politieagent Henricus van den Berg

Een verhaal uit Oet de Boerschopn Zommer 2014

geschreven door Henny Arendsen en Dini Kamphuis

Politieagent Henricus van den berg

Henricus van den Berg, op 14 februari 1908 in IJsselmuiden geboren, was na zijn lagere school al voorbestemd om tuinder te worden. Toen echter de Zuiderzee werd drooggelegd, konden visserszonen in overheidsdienst treden. Henricus wilde graag commies worden aan de Belgische grens maar hij werd in 1933 aangesteld bij de politie in Kampen. Daar haalde hij het eerste diploma van de r.-k. politiebond St. Michael. Een jaar later voegde hij daarbij het Diploma Algemene Nederlandse Politiebond waarmee hij agent of veldwachter kon worden. Henricus koos de veldwachterij. Na een opleiding van een half jaar in Amsterdam werd hij op 9 januari 1937 tot rijksveldwachter in Deurningen benoemd met een jaarwedde van ƒ 1155. Deze post bestond uit één rijksveldwachter en één gemeenteveldwachter. In 1939 gaf hij zich op voor de cursus die opleidde tot Brigadier der Rijksveldwacht, maar deze cursus ging niet door vanwege het uitbreken van de oorlog. In het begin van de oorlog werd het Korps van de Rijksveldwacht opgeheven en ging Henricus over naar ’t Korps Koninklijke Marechaussee. Hij werd door de Brigadecommandant der Koninklijke Marechaussee in Hengelo, opperwachtmeester Beumers, naar de opleidingsschool voor wachtmeester der Koninklijke Marechaussee te Kampen gestuurd. Het getuigschrift hiervan heeft hij op 28 augustus 1941 in ontvangst mogen nemen. Bij de aanstelling tot wachtmeester der Marechaussee op 1 september 1941 werd Henricus eervol ontslag verleend als Rijksveldwachter.
"In de oorlog moest je zorgen dat je niets wist. Dan konden de Duitsers je ook niets vragen." Maar hij wist precies waar joden en andere onderduikers zaten. Dat heeft hem vaak in hachelijke situaties gebracht. Een keer heeft hij op het punt gestaan onder te duiken. Gelukkig bleek het niet nodig. Zo kon hij als wachtmeester van de door de Duitsers ingestelde staatspolitie (jaarinkomen
ƒ 2062) volop blijven meedraaien in het illegale werk.

Na de oorlog
Op 1 januari 1946 werd de wachtmeester van de Staatspolitie benoemd tot
wachtmeester lste klas en tevens tot rayoncommandant. De rijksveldwachter
had plaats gemaakt voor de Rijkspolitie. In 1958 volgde zijn benoeming tot Opperwachtmeester
der Rijkspolitie. Deze benoeming heeft plaats gevonden naar
aanleiding van een brief die Henricus, zogenaamd door zijn vrouw opgesteld,
heeft gestuurd naar het ministerie van justitie.
Enkele citaten uit die brief:
“Geef met verschuldigde eerbied te kennen: Johanna Maria van den Berg
– Hermelink, geboren te Denekamp --- dat zij gehuwd is met Henricus van
den berg, wachtmeester der rijkspolitie --- dat haar man in 1933 het diploma
behaalde van de Algemene Nederlandse politie --- dat haar man in de oorlog
1940-1945 op zijn standplaats in Deurningen is gebleven en daar ondergronds
werk heeft verricht; dat haar man aan 12 ondergedoken joden de
kans gaf voor de Duitsers te vluchten; --- dat haar man zorgde dat ondergedoken spoorwegmannen brood kregen; --- dat haar man nooit straf heeft gehad --- dat haar man een gezin heeft van 9 kinderen ---. Reden waarom zij zich tot zijne Excellentie wendt met het beleefd verzoek ook haar man tot een naast gelegen hogere rang te willen benoemen.
’t Welk doende Uw dw. dn. J.M. van den Berg Hermelink”

Dit schrijven had als resultaat dat Henricus van den Berg in 1959 alsnog benoemd werd tot Opperwachtmeester der Rijkspolitie, ondanks het feit dat hij niet in het bezit was van politiediploma-B.
Door een tekort aan personeel bij de Rijkspolitie moet de Deurningse post, die uit drie man zou moeten bestaan, het stellen met twee. Daar komt nog bij, dat het toegenomen verkeer de dagtaak van opperwachtmeester Van den Berg en zijn wachtmeester Venekamp grotendeels in beslag neemt. Van oude taken als toezicht op de jacht, visserij en vogelwet komt daarom weinig terecht. De samenwerking met omliggende gemeentelijke politiekorpsen is uitstekend, evenals het contact met de bevolking. Hoewel het Hasselose volk vroeger nogal vechtlustig was en veel werk bezorgde. Dat is gelukkig niet meer zo.

Afscheid op 1 maart 1968
Bij zijn afscheid heeft de opper nog één levensgrote wens. Dat zijn verbeteringen op de rijksweg Hengelo-Oldenzaal. Bij de verschillende cafés/uitspanningen die aan deze weg liggen bestaan levensgevaarlijke verkeerssituaties. Bovendien maakt hij zich zorgen over de verkeersveiligheid van kleuters. Deze verbeteringen heeft hij als dienstdoend opper niet meegemaakt.
Verder gaf Henricus bij in zijn afscheidsrede aan: "Mijn hele familie zit in de tuinderij. Ik heb een keurige moestuin waarop ik mij ga toeleggen als ik gepensioneerd ben." Hierbij toonde hij een paar tuinderdiploma’s met het zwierige ouderwets lopende handschrift. "Bovendien ga ik af en toe een dagje de familie helpen die nog altijd in het tuindersvak zit. Dat is prachtig werk".
Zoals bij velen bekend is woonde Henricus van den Berg jarenlang aan de Wilthuisstraat.
Ook politieagent Henricus van den Berg heeft met ernstige ongelukken van doen gehad. Hierbij kun je denken aan ongevallen als:

Op 21 september 1971 zijn ter hoogte van de 2e rotonde op de weg van Deurningen naar Hengelo Ida Asbreuk en Rita Lansink verongelukt. Marjon Wennink en Ingrid Reijmer zijn ernstig gewond geraakt, Marjon heeft dit niet mogen overleven.

Op vrijdag 2 juni 1989 zijn in Weerselo - op weg naar een sportdag - bij het oversteken van de Lemselose straat vanaf de Deurningerstraat Brenda Engers en Anne Reuver verongelukt.

Tussen 1950 en 1960 heeft op de weg tussen Hengelo en Oldenzaal ter hoogte van wat nu Caravanbedrijf Krul is, toen fietsenmaker Carré, een aanrijding plaatsgevonden.

Henny Arendsen en Dini Kamphuis

Reacties

Mijn oma/opa, moeder en haar broers en zussen woonden vroeger in Hasselo aan de toenmalige Vossenbeldweg, later Slangenbeekweg. Fam. Hofste (bijnaam Looschot). Misschien weten zij meer over deze politieman Henricus van den Berg. Over 2 weken mag u evt. contact opnemen mocht er belangstelling zijn. Ben zelf ook lid vd Heemkunde Weerselo. Mooi al die verhalen van personen en gebeurtenissen van vroeger. Kan er geen genoeg van krijgen, bedankt! Groeten van Dianne Plegt
Algemeen door anoniem op 09 Nov 2015 om 23:57:56

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.