image/svg+xml

In gesprek met politieagent Ben Droppers

Verhaal

In gesprek met politieagent Ben Droppers

Plaatje bij verhaal: oet_de_boerschopn_130_zommer_2014-37.jpg

In gesprek met politieagent Ben Droppers

Een verhaal uit Oet de Boerschopn Zommer 2014

geschreven door Henny Arendsen en Dini Kamphuis

In gesprek met Ben Droppers
Laatste politieagent die werkzaam én woonachtig was in Deurningen. Als jongste opperwachtmeester van het district Zwolle begon Ben op 12 januari 1977 bij de Rijkspolitie Weerselo en werd rayoncommandant van Deurningen. Hij nam de plek in van de heer Venekamp die in dat jaar stopte bij de politie en op 8 maart afscheid nam met een feest bij restaurant Golbach. De heer Droppers weet zich te herinneren dat op die 12e januari de heer Venekamp naar het dorp is gekomen met achterop de fiets een doos met daarin het schild dat naast de voordeur bevestigd moest worden en met de vlaggemast. In dat jaar werkten er in de gemeente Weerselo 8 agenten. Groepscommandant was de heer Hovestad. De jaren erna is het aantal politiefunctionarissen zelfs gegroeid tot 18. Ben is zijn loopbaan begonnen in Laag Keppel. Voordat hij naar Twente kwam was hij gestationeerd in Zaltbommel. Toen in 1994 landelijk de Rijkspolitie samenging met de Gemeentepolitie was Ed Bramer groepscommandant in Weerselo.
 Omdat het politiebureau in Weerselo stond hadden de rayoncommandanten thuis meestal een kleine ruimte ingericht voor administratie en om te telefoneren. Mensen die aan de deur kwamen om met de agent te praten werden in de woonkamer te woord gestaan. Als voorbeeld noemt Ben de jagers uit zijn rayon die samen met hem kadasterkaarten uitspreidden op de vloer om aan te wijzen dat er weer iemand buiten het eigen jachtterrein wild had geschoten. (Lag dit nu aan de jagers of aan de boeren?)
 De vrouw van de agent trok zich terug in de keuken. Ze mocht niet weten wat er besproken werd. Dit is heel dubbel want wanneer haar man telefoonwacht had en werd opgeroepen, dan had zij toestemming om de telefoon op te nemen. Ben’s vrouw Wil werd als 19-jarige en na een jaartje verkering al samen met andere partners uitgenodigd op de politieschool. Ze werden gewezen op hun verantwoordelijkheid en op hun zwijgplicht.
 Dat het werken in een dorp anders is dan in de stad had Ben snel begrepen. Regelmatig had hij in de spreekkamer van de pastorie een gesprek met de pastoor. Vooral bij familieruzies was het contact met de juiste persoon belangrijk.
 Na 1994 gingen er steeds meer bureaus dicht, zo ook Weerselo. Tijdelijk is er nog spreekuur gehouden in het gemeentehuis. Ed Bramer was de laatste groepscommandant in Weerselo waaronder de heer Droppers gewerkt heeft. Na het opgaan van Weerselo in WOOLDT is Ben nog een jaar werkzaam geweest in Borne en een jaartje in Hengelo Noord.
Dini Kamphuis en Henny Arendsen

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.